بازاریابی چیست؟

به فرایند جذب مشتری برای محصول یا خدمات شرکت، با توجه به نیاز آن ها، بازاریابی گفته می شود. در واقع فرایند بازاریابی با تحقیقات انجام شده در بازار و درک و تحلیل منافع مشتری ایده‌آل اتفاق می‌ افتد.

در این مقاله می‌خوانید

مقدمه: به فرایند جذب مشتری برای محصول یا خدمات شرکت، با توجه به نیاز آن ها، بازاریابی گفته می شود. در واقع فرایند بازاریابی با تحقیقات انجام شده در بازار و درک و تحلیل منافع مشتری ایده‌آل اتفاق می‌ افتد. بازاریابی با تمام فعالیت‌ های کسب و کار مانند روش‌ های توزیع، توسعه بازار یا محصول فروش و تبلیغات ارتباط دارد. تا انتهای مطالب همراه ما باشید تا اطلاعات جامع در مورد بازاریابی به دست بیاورید.

مقاله پیشنهادی : ماتریس swot چیست

بازاریابی چیست؟

به هر فعالیتی که شرکت برای جذب کاربر و معرفی خدمات و محصول خود انجام دهد، بازاریابی گفته می‌ شود. هدف اصلی بازاریابی تولید محتوا جهت شناساندن ارزش محصولات به مشتریان ایده آل است. تمام این فعالیت‌ ها در محیط بازاریابی انجام می ‌گردد.
اهداف بازاریابی

برای برآورده سازی این هدف باید توسط مطالعه بازار به آنالیز و درک علایق مشتری بپردازید. به جرات می ‌توان گفت که اساس کار بازاریابی جذب کاربر و مشتری بیشتر توسط پیام رسانی است. بنابراین باید پیام ‌های مفید و آگهی پخش منتشر کرد تا به مشتری سرنخ داده شود.

انواع بازاریابی چیست؟

افراد برای انتخاب مکان و روش بازاریابی باید بدانند که مشتری ‌های آن‌ ها کجا هستند، و بیشتر وقت خود را در چه مکان ‌هایی سپری می‌کنند. در واقع شما باید به طور دقیق روی بازار هدف تحقیق کنید تا ابزارهای بازاریابی و روش آن را انتخاب کنید. موثر ترین و پر کاربرد ترین روش‌ های بازاریابی که امروزه مورد استقبال اکثر افراد قرار گرفته ‌اند عبارتند از:

» بازاریابی اینترنتی

بازاریابی اینترنتی با هدف حضور تجارت در اینترنت به طور آنلاین گسترش پیدا کرده است. امروزه آموزش های زیادی به وسیله شرکت ‌های بزرگ دنیا ارائه شده که شما توسط آن ها می ‌توانید بازاریابی و فروش اینترنتی خود را تقویت کنید.

» بهینه سازی موتور های جستجو

تمرکز سئو روی بهینه ‌سازی محتوای وب سایت برای قرارگیری در صدر نتایج موتور های جستجو است. افراد بازاریاب به وسیله سئو و جستجو های آنلاین، مشتری بیشتر جذب کرده و علایق آن ها را شناسایی می ‌کنند. در واقع افراد متخصص در حوزه بازاریابی، برای بازاریابی درونگرا از سئو موتور های جستجو استفاده می‌ کنند.

» بازاریابی وبلاگی

تنها افراد دارای وبلاگ نیستند، بلکه تجارت ‌ها نیز می‌توانند با استفاده از وبلاگ درباره صنعت و علایق مشتریان بالقوه اطلاعات بنویسند، تا نظر آن ها را جلب کنند. به طور مثال کسب و کار های اینترنتی به وسیله وبلاگ کاربران بیشتری جذب کرده و ترافیک خود را افزایش می‌ دهند. بنابراین شما می‌ توانید همراه با سایت یک وبلاگ مفید و کامل ارائه داده و تعداد سرنخ‌ های خود را افزایش دهید.

» بازاریابی با شبکه های اجتماعی

شبکه‌ های اجتماعی مانند اینستاگرام، فیسبوک، لینکدین، توییتر و شبکه‌ های مشابه بهترین ابزار برای بازاریابی تجارت ها هستند.

» بازار یابی چاپی

با توجه به اینکه امروزه افراد زیادی از روزنامه‌ ها و مجلات استقبال کرده و آن ها نیز روزانه با مخاطبان مجلات چاپی بیشتر آشنا می ‌شوند،  کسب و کارهای نوین نیز می ‌توانند با توجه به نیاز از عکس ‌ها، مقالات و محتوا های مشابه که مورد استقبال مشتریان هستند برای بازاریابی به کار ببرند.

» بازاریابی موتور های تورهای جستجو

ین نوع بازاریابی با سئو متفاوت است، در واقع تجارت ‌ها باید با پرداخت یک سری هزینه‌ های مشخص به موتور های جستجو، محتوا و لینک وب سایت خود را در معرض دید کاربران قرار دهند.

» بازاریابی ویدیویی

امروزه متخصصان بازاریاب می ‌توانند به وسیله ویدیو های آموزشی و سرگرم کننده با مخاطبان هدف ارتباط برقرار کنند.

هفت اصل بازاریابی چیست؟

هفت اصل بازاریابی چیست؟

شما برای دریافت نتایج مثبت باید ۷ اصل بازاریابی را رعایت کنید. در واقع با کمک این اصول درباره اینکه چه چیزی و به چه کسی بفروشید تصمیم گیری کنید:

۱-تولید محصول

اولین اصل بازاریابی محصول است. شما باید محصول را به عنوان کالایی که خواسته یا نیاز های مشتری و مصرف کننده را برطرف می ‌کند، تعریف کنید. بعضی از محصولات تولیدی، کالا یا اشیا ملموس بوده که دیگران ناملموسند. اگر یک کاربر در مورد محصول شرکت شما سوال بپرسد شما باید سریعاً جزئیات را از میان بردارید. نکته مهم در این باره این است که محصول شما نیاز و خواسته مشتری را برآورده کند.

نحوه اعمال 

برای عملی شدن این اصل باید تحقیقات بازاری انجام داده تا از متمایز بودن محصول خود اطمینان پیدا کنید. به جرات می ‌توان گفت که با تحقیقات بازار می ‌توانید اطلاعات کافی در مورد بازار هدف به دست بیاورید و در نهایت بدانید که موفق به ارائه محصول خاص شده ‌اید یا نه. شما با راه ‌های زیر می‌توانید تحقیقات بازار را انجام دهید:

  1. تحلیل رقابتی
  2. نظرسنجی یا پرسشنامه مشتریان
  3. تحقیق شخصیت کاربر
  4. مصاحبه‌ ها
  5. تحلیل رضایت.

شما با استفاده از روش ‌های بالا می‌توانید مخاطب هدف را به بهترین نحو ممکن درک کنید.

۲-قیمت 

قیمت دومین اصل محسوب می ‌شود که صرفاً مصرف کننده برای یک محصول پرداخت می ‌کند. با این وجود تعیین قیمت همیشه به راحتی امکان‌ پذیر نیست.‌ برای تعیین قیمت باید در مورد اینکه رقبای شما جهت محصولات مشابه چه هزینه ‌ای پرداخت کرده و مشتریان برای محصول چه هزینه ‌ای می پردازند، نیاز به انجام تحقیقات بازاری دقیق است.

نحوه اعمال

تعیین قیمت کار راحتی نیست. صاحبان کسب و کار باید هزینه‌ های مد نظر، جهت ایجاد محصول و ارائه به بازار را محاسبه کنند. برای این کار باید علاوه بر در نظر داشتن کالا های مد نظر برای ساخت محصول، هزینه ‌های تبلیغات، بسته ‌بندی و زمان تولید را نیز در نظر داشت.

۳-مکان

 سوم مکان است، در واقع باید بدانید که محصول شما جهت خرید در چه مکانی قابل دسترس مصرف کنند گان است. مکان شما فقط نباید یک فروشگاه فیزیکی و آجری باشد، می ‌تواند سایت یا مکان آنلاین نیز که در دسترس مشتری است، باشد. شاید این نکته برایتان جالب باشد که بدانید از هر چهار نفر یک نفر به طور آنلاین خرید انجام می ‌دهند. بنابراین شما باید محصولات خود را تا حد ممکن در دسترس قرار داده تا مصرف کنندگان سفر خرید کمتری را طی کنند.

نحوه اعمال

به این فکر کنید که محصول شما در چه کانال ‌هایی توزیع می ‌شود. شما محصول را با چه روش ‌هایی و در چه مکان‌ هایی به فروش می ‌رسانید، و مهم ترین هدف این است که آیا مکان‌ های انتخابی همان مکان ‌های مورد علاقه کاربران هستند. سطح فکر خود را محدود به فروشگاه نکنید، شما باید سایر مکان ‌های که می‌ توانید بازار هدف محصول را بیابید، در نظر داشته باشید، مانند جشنواره، نمایشگاه تجاری و فروشگاه محلی.

یا اگر محصولات را به طور آنلاین می ‌فروشید، فقط نباید از وب سایت خود استفاده کنید. شما باید از سایر شبکه ‌های اجتماعی نیز کمک بگیرید.

۴-ترویج

ارتباط بازاریابی شامل تبلیغات است، که به وسیله برند کسب و کار به وجود می ‌آید. مخاطبان هدف را در نظر داشته باشید و به سمت آن ها تلاش‌ های تبلیغاتی انجام دهید. در واقع هدف اصلی آگاه کردن مشتری از کسب و کار و محصول ارائه دهنده شما است. در ادامه مطالب انواع گوناگون فعالیت ‌های بازاریابی تبلیغاتی ذکر شده است:

پیشبرد فروش:

 یکی از بهترین پیشنهادات برای جلب توجه مخاطب به محصول کمپین فروش است.

بازاریابی از طریق رسانه های اجتماعی:

رسانه‌ های متفاوتی مانند تیک تاک، فیسبوک، لینکدین، اینستاگرام، پینترست، توییتر یا یوتیوب که با توجه به مخاطب و برند می ‌توان از آن ها استفاده کرد.

۵-تبلیغات:

کسب و کار خود را به وسیله تبلیغات موبایلی، رادیو و تلویزیون تبلیغ کنید. بهینه سازی موتور های جستجو برای افزایش رتبه در نتایج موتور های جستجو تاثیرگذار است.

روابط عمومی:

به وسیله روابط عمومی می ‌توانید نحوه نگرش عموم به برند خود را مدیریت کنید.

بازاریابی مستقیم:

به وسیله بازاریابی مستقیم با مشتری ایده آل ارتباط برقرار کنید.

بازار یابی محتوا: 

وبینارها، وبلاگ، پاکدست ‌ها، کتاب های الکترونیکی و ویدیوها از جمله محتواهای طولانی برای بازاریابی محتوا هستند.

بازاریابی ایمیلی:

با ارسال ایمیل های بازاریابی و خبرنامه های ایمیلی مشتریان را راهنمایی کنید تا به وسیله قیف فروش شروع به حرکت کنند.

یک نکته مهم که باید بدانید این است که بازاریابی دیجیتال سالم از انواع گوناگون تبلیغات به کار می ‌برد.

نحوه اعمال

برای تبلیغ برند خود باید تبلیغات صریح و محتواهای با ارزش را درج کنید. تعادل تبلیغاتی مناسب ایجاد کرده و بدانید که کدام پیام مناسب است و هر چند وقت یکبار به وسیله آن با کاربران ارتباط برقرار کنید.

۵-افراد

جنبه مهم بازاریابی خریداران و کسانی که در شرکت شما این کار را انجام می ‌دهند هستند. تمام افرادی که مشتری برند شما هستند و کارمندانی که برای برقراری ارتباط و تولید محصول در ارتباطند، جزئی از بازاریابی محسوب می‌ شوند که باید به آن ها اهمیت دهید.

نحوه اعمال

برای اجرای این اصل بازاریابی باید خدمات مشتری خود را بهبود دهید. به عنوان مثال در یک فروشگاه خرده فروشی به تمامی کارمندان در مورد محصولات تولیدی جدید و آخرین معاملات آموزش دهید. در واقع کارمندان شما باید با مشتریان به راحتی ارتباط برقرار کرده و برای تک تک مشتری ‌ها تلاش کنند. خدمت به مشتری در تجارت الکترونیک کمی متفاوت است، برای سازماندهی به پیام‌ ها به وسیله ابزار های دیجیتال در سریع ‌ترین زمان ممکن به پیغام و شکایت مشتری پاسخ دهید. برای این کار می‌ توانید یک گزینه سلف سرویس با چت بات یا پورتال را در نظر داشته باشید.

۶-روند

روند در واقع فرایند، ایجاد محصول یا خدمات است که در پشت صحنه اتفاق می ‌افتد. فرایند کسب و کار شامل کارمندانی که به صورت عملی کار می ‌کنند و کارمندانی که در دفاتر به ایمیل‌ ها پاسخ می‌ دهند می‌ شود. همچنین اصل روند، اشاره به خدماتی که مشتری از ابتدا تا انتها از شرکت شما دریافت کرده دارد. هدف اصلی شما باید روان و لذت بخش کردن این فرایند برای مشتری باشد.

نحوه اعمال

با بهینه‌ سازی فرایند های داخلی این امکان را به وجود آورید تا کارمندان کارآمدتر فعالیت داشته باشند. برای کارکنان جدید اتوماسیون یا منابع جهت آموزش ایجاد کنید تا آنان به راحتی فرایند های قبلی را به کار ببرند.

اگر شما این فعالیت را به درستی انجام دهید روند سفر مشتری بهبود می ‌یابد.

۷-مدارک فیزیکی

هر چیزی که مشتری در زمان تعامل با کسب و کار شما ببیند شامل شواهد فیزیکی است. آیا محل کسب و کار شما تمیز و روشن است؟ آیا سایت راه‌اندازی شده طراحی درست و به موقع بهینه شده؟ تمامی این موارد برای جذب مشتری تاثیرگذار است و شما را به عنوان یک کسب و کار معتبر به آن ها معرفی می ‌کند. اگر شما دارای تجارت خدماتی هستید؛ اهمیت به شواهد فیزیکی بسیار مهم است. مواردی مانند وب سایت یا کارت ویزیت از شاخص‌ های فیزیکی محصول شما هستند. شواهد فیزیکی باید با سایر بازاریابی و درباره برند هماهنگ باشد. با توجه به اینکه امکان دارد مشتریان قبل از خرید کالای ملموس را مشاهده نکرده باشند، باید شما تا جایی که امکان دارد شواهد بیشتری در مورد محصول ارائه داده تا آن ها را متقاعد به خرید کنید. بعضی از محققان بر این باورند که بسته ‌بندی اصل نهایی بازاریابی است.

بازاریابی شامل موارد زیر است

 

شواهد فیزیکی به طور تقریبی شامل مواردی مانند نظرات ۵ ستاره مشتری، پاسخ سریع به پیغام مشتری و یا تحویل محصول سریعتر از موعد تحویل می شود. این اصل برای هر صنعت، کسب و کار و تجارت متفاوت است. با این وجود به صراحت می ‌توان گفت که هر زمان این کار به درستی انجام شود به عنوان شواهد فیزیکی محسوب می شود. برای عملی کردن این اصل باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

قبل از هر چیزی، از اینکه بسته‌ بندی محصول در استراتژی برند منطقی است مطمئن شوید.

 همه بسته‌ بندی‌ ها باید روی برند بوده و علاوه بر خود محصول باید برند کلی را نیز نمایان کند.

برای واضح و ساده نگه داشتن بسته بندی می ‌توان چند رنگ اصلی یا نقاط فروش استفاده کرد و اما باید بسته‌ بندی نیز کاربردی باشد.

نتیجه گیری

در مطالب بالا متوجه شدید که جهت معرفی کسب و کار و محصول، بازاریابی بهترین روش است. روش ‌های گوناگونی وجود دارد که با استفاده از آن ها می‌ توان بازاریابی را انجام داد. صاحبان کسب و کار باید هفت اصل بازاریابی را در نظر بگیرند.



با دونات بیشتر بیاموزید.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *